Kiemelt hír Teszt

Zalman Z11 Plus HF 1 teszt

Ismét egy Zalman termék járt nálunk, ezúttal is egy számítógépház, viszont most az egyik legdrágább Zalman házzal volt dolgunk, melyre nagyon kíváncsiak voltunk, hiszen a nálunk járt korábbi, olcsóbb megoldásokkal is teljesen meg voltunk elégedve.

Az elődökkel ellentétben a Zalman Z11 HF1 Plus nem egy minimalista ház. Sokkal inkább „gameresebb”, ami sokak számára fontos szempotn egy ház választásánál. Ezzel talán főként a fiatalabb generáció van így, de sok idősebb gamer sem szeretne öregnek tűnni egy minimalista házzal. A Z11 HF 1 kiváló gamer kuckó lehet, hiszen a masszív kialakítása, a különleges felső része és a piros LED világítás megelapozzó a gamerséget.

A méretek terén mégsem óriási: 260 x 498 x 525mm (súlya: 7.4 kg), ennek megfelelően ATX és micro ATX alaplapokban is gondolkodhatunk, de természetesen előbbi a javasolt. A külsőt azért egy sorba ne tudjuk le, hiszen szerkesztőségünket leginkább a ház ezen része fogta meg. A vonalak alapvetően egy szögletes testet határolnak, de nekünk nagyon tetszik az agresszivitás. Az alsó részen nagy légbeömlő látható, majd fölfelé haladva kicsit keskenyedni kezd a ház. A tető is egyedinek mondható, középen a fő gombokat helyezték el, hátrébb a két oldalon pedig USB kivezetésekkel, jack csatlakozókkal találkozhatunk, közöttük pedig egy praktikus tároló is helyet kapott, ami nagyon ötletes. A ház tetejét a kopoltyú szerű lapok egészítik ki, melyek hozzátartoznak az agresszív külsőhöz, LED-es ventilátorokkal pedig egészen egyedi élményt kínálnak, hiszen ritka, hogy a ház tetején is kapunk különleges elemeket. Az oldalsó plexit nagyon szereti a Zalman, az olcsóbb megoldásoknál is találkozhatunk vele, így természetesen ezúttal is megkapjuk, méghozzá egy egész oldalas formában, ami igényes belső kialakítást követel magának.

A belső azonban sajnos vagy nem sajnos, már nem ennyira izgalmas. Rendkívül egyszerű kialakítással van dolgunk, a tápegységet alul helyezhetjük el, fölé pedig az alaplap kerül. 5.25”-os egységből négyet, 3,5”-os meghajtóból pedig ötöt helyezhetünk el odabent. Természetesen a Zalman gondolt az SSD-t használókra is, így nem kell átlakítókkal szenvednünk, kapunk egy 2.5”-os rekeszt is. Az egyik legnagyobb hátrány az, hogy maximum 290 mm hosszú VGA jöhet szóba, aminél a gyártó olcsóbb házai is többre képesek. Ez egy rendkívül fájó pont számunkra, és mindenki figyeljen rá, hiszen kellemetlen meglepetésben lehet részünk a gép építésekor. A hűtésben mindig is nagyon toppon volt a Zalman, így a ház remek hűtése nem ért minket meglepetésként. Ez egy gamer gépnél különösen fontos, hiszen belül komoly hardverek dolgoznak, méghozzá a játék közben igen magas terhelés alatt. A Z11 Plus HF1-be gyárilag öt ventilátort építetek, ezek közül három 12 centiméteres, kettő pedig 80 centiméteres.

A ház valamivel 20 000 Ft alatt szerezhető be, így a korábban bemutatott Zalman termékeknél jóval több riválissal bír. A számos ventilátor, a LED világítás és az extrémebb külső azonban még mindig nem elterjedt ebben az árszegmensben, így a Z11 Plus HF1 is jó vétel. Igaz nem annyira, mint például a Z9 Neo, de akik gameresebb házra vágynak, azok mindenképpen fontolják meg.

Ad
Scroll to top