Teszt

Zalman külső HDD/SSD tokok tesztje

Manapság egyre több adatot generálunk, egyre több tárhelyre van szükségünk és a technológiai fejlődéseknek hála ezeket egyre gyorsabban szeretnénk elérni. A minőségibb képek, könnyen megvásárolható zenék, könyvek, filmek  és a rengeteg személyes információ azonban nem csak a kényelmünket szolgálja, hanem komoly veszélyforrást is jelent a 21. században, sokan pedig még mindig felelőtlenül kezelik ezeket az adatokat.

Nemrég a Zalman-tól kaptam kölcsön két olyan terméket, melyek megkönnyíthetik amellett, hogy megkönnyíthetik mindennapi életünket, az adatbiztonságunk növelésére is kiválóan alkalmasak. Két külső merevlemez házról van szó, melyekbe 2,5″-es HDD vagy SSD szerelhető. Természetesen manapság már az utóbbi párosítás az ajánlott, ugyanakkor nagyobb tárhelykapacitás esetén még mindig jobban járunk a hagyományos merevlemezekkel.

Kezdjük is az olcsóbb megoldással, a Zalman ZM-VE350-es modellel. A 15 000 Ft körüli áron beszerezhető termék fekete és ezüst színben került piacra, a színezés alatt pedig valódi fém ház rejtőzik. Az apró dobozt nem csicsázták túl, de a ház mellett egy USB 3.0 kábel, a szükséges szerelőszerszámok, csavarok és egy nagyon praktikus és minőségi bőr tok kapott helyet. 15 000 Ft-ért tehát kiváló anyaghasználattal és értékelendő extrákkal találkozhatunk.

193792_210668_2254_draft_large

Az összeszerelés néhány percet vesz igénybe. Egyszerűen leválasztjuk a kijelzőnek helyet adó felső részt, a csatlakoztatjuk a HDD vagy SSD SATA felületét és visszahelyezzük a házba. A házat körbejárva felül találjuk a kábel csatlakozóját, illetve egy “Backup” feliratú gombot, melynek több funkciója is van. Egyfelől egy gombnyomásra biztonsági mentést készíthetünk a fájljainkról, ami azt jelenti, hogy egy mappába biztonsági másolatot helyez el az eszköz, 3 másodpercnél hosszabban nyomva pedig kikapcsoljuk az eszközt.

Az apró kijelzőn néhány fontos információt és beállítást eszközölhetünk, összességében pedig egy rendkívül egyszerűen és könnyen használható, hasznos kiegészítőről van szó.

A második megoldás már egy komolyabb szintet képvisel, de alapjában véve hasonló koncepcióról van szó. A 20 000 Ft körül induló Zalman ZM-SHE500 ugyanis számzárral feloldható AES 256 bit-es titkosítással rendelkezik. A dobozban ezúttal is a minőségi, könnyen szerelhető házat, a kábelt és a remek kis cipzáros tokot találjuk. A beüzemelés ezúttal is rendkívül egyszerű, a kijelzőn pedig olyan extra információkat is láthatunk, mint például az adott SSD vagy HDD hőmérséklete.

box-numpad

Egy 240GB-os Kingston SSD-vel számolva egyik megoldás sem kerül többe 40 000 Ft-nál, cserébe pedig biztonságos, kompakt, gyors és hordozható adattárolókat kapunk. Személy szerint az gondolom, hogy az 5000 Ft-os különbség megéri az extra biztonságot, de alapjában véve mindegyik modellel jól járhatunk.

Ad
Scroll to top