Egyéb

Kolivri: elindult az első magyar Virtuális Valóság (VR) videó és fotómegosztó oldal

A kreatív mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó, budapesti székhelyű ARworks ma elindította a Kolivri nevű, Virtual Reality (VR) videó- és fotómegosztó platformját. Ez az első magyar fejlesztésű weboldal, amely képes lejátszani és megjeleníteni 360 fokos videókat és fotókat, valamint VR szemüvegre optimalizált mobiltelefonos applikációval is rendelkezik.

Az idei évben számos bejelentésnek lehettünk tanúi a Virtuális Valóság (Virtual Reality) területén, elég a CES-en bemutatott 360 fokos kamerákra, VR szemüvegekre, vagy az egyre jobb pixelsűrűségű, és kiemelkedő teljesítményű mobiltelefonokra gondolni. Látható, hogy a jóslatoknak megfelelően 2016 tényleg a VR éve lett.

 A mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó ARworks erre reagálva hozta létre a Kolivri nevű rendszerét, melynek segítségével bárki nézhet VR videót, akár VR szemüveggel, vagy anélkül, számítógépen, és mobiltelefonon: a hazai viszonylatban egyedülálló megoldást több hónapnyi fejlesztés és tesztelés alapozta meg, ennek eredményeképpen az internetes oldal mellett a Kolivri rendelkezik saját Android és iOS alkalmazással, valamint a Samsung Gear VR szemüveggel is működik.

 Az indulással kapcsolatban Budaházy Szabolcs, az ARworks ügyvezetője és alapítója elmondta: „A VR körül még nagy a bizonytalanság a piacon, egyre többen szállnak be, de még sincs egy egységes rendszer, ami mögé beállhatnak a tartalomgyártók, vagy épp a nézők. A terjedést nehezíti az egyes platformok eltérő formátuma és kezelőfelülete is. A Kolivri elindításával az volt a célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a VR tartalmakat, ezért olyan rendszert építettünk, amely okostelefonon is kiválóan működik.”

 A Kolivri számára most a legfontosabb a stabil növekedés, így a nemzetközi mellett hazai közönségre, és tartalomgyártókra is számít. Ezzel kapcsolatban Budaházy Szabolcs elmondta: „Szeretnénk, ha mindenki megtalálná a számára érdekes és izgalmas videókat a Kolivri oldalán. Ugyan a 360 fokos kamerák még csak egy szűk körben terjedtek el, de hiszünk abban, hogy hamarosan egyre több amatőr és profi tartalom készül majd Magyarországon.”

 A Kolivri lényege, hogy az internetes oldal mellett Android és iOS alkalmazással, valamint a Samsung Gear VR szemüveggel is működik. A Kolivri hamarosan elérhető lesz Oculus Rift szemüvegen, a jövőbeni tervek között szerepel még a HTC Vive-ra, valamint a Playstation VR szemüvegre történő fejlesztés is.

Ad
Scroll to top