Gaming PC Teszt

Zalman ZM-HPS610 headset teszt

A Zalman nemrég bemutatta az új ZM-HPS610 gaming headsetet. A gyártó szerint ez a modell kiváló ajánlat lehet azoknak a játékosoknak, akiknek fontos a kényelem a hosszú távú használat során, mi pedig megnéztük, hogy teljesít a gyakorlatban.

A csomaglás tartalma

A főfogás természetesen a ZM-HPS610 fejhallgató. Rajtuk kívül a dobozban találunk egy hordozásra és tárolásra alkalmas szőtt tokot, egy kábelt két 3,5 mm-es audiocsatlakozóval és lecsatolható, szintén 3,5mm-es mikrofont. Természetesen papírdokumentációból sem volt hiány, de fölösleges komplikált kézikönyvet keresni.

A fejhallgató egyébként egy köztes modell, amely körülbelül, hiszen a ZM-HPS610 modellel együtt a gyártó bevezette az olcsóbb ZM-HPS310 és a vezeték nélküli ZM-HPS700W modelleket is.

Anyaghasználat és minőség

A fejhallgató alapja egy alumíniumkeret, amelyen mindkét fejhallgató függőlegesen 30 fokban állítható. Ezenkívül teljes tartományú hangszórók vannak a fedélzeten, amelyek kompozit anyagból készült diffúzorral rendelkeznek. A fülkagylók külső részét gumiborítás borítja, amiket kívülről egy zongoralakkos keret ölel körbe. A bal és jobb oldalon kapunk RGB háttérvilágítást, de meglehetősen szolid módon. A fülhallgató és a fejpánt műbőr borítást kapott, így nyáron hosszú órák után kissé melegünk lehet, viszont rendkívül jól szigetel.

A fülvédők belül puha habból készültek, amely általában megtalálható az ilyen típusú megoldásokban. A headset jól beállítható és egyáltalán nem szorítja a fejünket, még szemüveg viselése esetén sem. Sajnos nagy hátránya, hogy az úgynevezett fülpárnák rögzítve Vannak, így szakadozás vagy egyéb hiba esetén körülményes a cseréjük.

Az USB 2.0 csatlakozóval végződő fejhallgató kábel 2,1m hosszú, és fekete, meglehetősen merev fonattal van bevonva, de legalább erősített, nem úgy, mint sok olcsó vagy akár hasonló árban lévő megoldás esetében. A kábelen egy egyszerű vezérlő is található a hangerő fel/le, LED be/ki és mikrofon be/ki opciókkal. Ezenkívül egy további 3,5mm-es jack aljzattal is rendelkezik így csatlakoztathatjuk telefonhoz, tablethez, konzolhoz stb.

Használat közben

A fejhallgatót a Windows 11 általános USB audioeszközként érzékeli. A saját fejlesztésű Zalman Audio Center segédprogram telepítése nem változtatja meg ezt az állapotot. Maga a program egy nagyon egyszerű alkalmazás, amely csak alapvető funkciókat biztosítja. A felület erősen a 10-15 évvel ezelőtti állapotokra emlékeztet, nem illeszkedik a Windows 11 vagy éppen sok rivális modern esztétikájához. A ZM-HPS610 zökkenőmentesen együttműködik a PlayStation 4-gyel az USB-csatlakozókon keresztül. Sajnos a PS5-tel vagy a konkurens Xbox-szal nem tudtuk tesztelni, de valószínűleg gond nélkül menni fog.

A Zalman ZM-HPS610 fejhallgató a piacon kapható olcsóbb modellek közül a 7.1-es hangrendszer támogatásával tűnik ki. Hogy ez mennyire igaz, azt nehéz megmondani, mert még a Zalman Audio Center programból sincs lehetőség a sztereó és a 7.1 surround között váltani. A mi ízlésünk szerint a fejhallgató ebben az árkategóriában megfelelően működik. A basszus jelen van, de az alsó részeken meglehetősen tompa. Összességében korrekt hangzást kínál online tartalmak fogyasztásakor, a filmnézés hangélménye is bőven hozza az árkatebóriában elvárt szintent és játékokban sem okoz csalódást.

A lecsatlakoztatható mikrofon nagyon tisztán és hangosan veszi a hangunkat, de nem tökéletes. A háttérhangok időnként hallhatóak a visszajelzések alapján. Összességében, ha a barátokkal játszunk, vagy online meetingelünk, a mikrofon teljesíteni fogja a feladatát, többet pedig nem is várnánk tőle.

Összegzés

A Zalman elsősorban nem az audioberendezések gyártásáról híres. Ennek tükrében még inkább kellemes meglepetés egy olcsó és meglehetősen funkcionális headsetet kapunk a dél-koreai gyártótól. Az erősségek közül megemlítjük a masszív kivitelezést, a tisztességes mikrofont és a jó általános hangzást. Ami szerintünk javításra szorul, az egy USB csatlakozóval ellátott, levehető főkábel hozzáadása.

Ad
Scroll to top