Teszt

Genesis RX85 Újra tesztelve

A Genesis márka elsősorban a játékosok olcsó felszereléséhez kapcsolódik. A termékcsalád különböző eszközökkel rendelkezik – a gyengétől egészen jóig. Melyik csoportba tartozik a Genesis RX85 mechanikus billentyűzet? Papíron elég tisztességesnek tűnik. Háttérvilágításos gombokkal, tisztességes Kailh Brown kapcsolókkal, N-Key áthidalással és Windows billentyűzárral is rendelkezik. Mindezért mostanság 20 000 Ft alatti árat kell fizetnünk, mely nagyjából fele a nagy márkák által kínált megoldásoknak, olykor pedig akár harmada. Megéri bevállalni a spórolást?

Külső

A Genesis márka szeret az „old school” gamer dizájnhoz alkalmazkodni, vagyis a legtöbb termékük piros-fekete és akad jó néhány olyan is, mely merész vonalvezetést kínál ellenben a piac mostani trendjével, a letisztultsággal. Az RX85 valahol középen helyezkedik el, így nem tűnik egy olcsó műanyag játékszernek, de a nagyon komoly prémium érzést is el kell felejtenünk.

A gombok meglehetősen magasan helyezkednek el, így a por viszonylag könnyen bemehet alájuk, de cserébe könnyebben tisztíthatóak és cserélhetőek. Mostanság sok hasonló dizájnt látunk ezen a területen, az RX 85 pedig már jó ideje ezt kínálja a piacon. A pirosan végigfutó keret még pont belefér a hatásba, nem teszi teljesen komolytalanná, a jobb oldalon található hangerőszabályzó pedig kimondottan jól néz ki és nagyon hasznos.

Az összeszerelési minőség meglehetősen jónak mondható, nem recseg és nem ropog és úgy fest, hogy a billentyűk is meglehetősen tartósak. Az alsó talpak kicsit gyengék, de sokan nem fogják mozgatni a billentyűzetet az asztalon. Ez igaz a csuklótámaszra is, melynek megléte már önmagában pozitívum ebben az árszegmensben, hiszen sok gyártó komoly prémium kiegészítőként árulja őket. Persze a mágnessel csatlakozó megoldás nem a legkényelmesebb és a kapcsolat sem túl erős a billentyűzet és közte, így biztosan lesz olyan, akit zavarni fog.

Kapcsolók és világítás

A billentyűzet egyszínű, fehér háttérvilágítást kapott, mely állítható intenzitású. A gyártó öt különböző üzemmódot is készített, amelyek között külön gomb segítségével válthatunk. Kifogásunk nem igazán lehet a háttérvilágítással szemben. Igaz, nem RGB-s de sok más gyártó ennél jóval drágább belépőmodellje sem, ráadásul ne feledjük el, hogy nem egy új billentyűzetről beszélünk, azért vettük ismét elő, mert nagyon sokak számára tűnik ideális vásárlásnak még 2019-ben.

A billentyűzet Kailh Brown mechanikus kapcsolókkal van felszerelve, melyek nem titkoltan a Cherry MX kollégáik olcsóbb alternatívájának készültek. Azért akad különbség a jóval precízebb és drágább „riválishoz” képest, de nem vészes a helyzet. A Kailh Brown megoldások lineárisabbak, így szinte mindig teljesen lenyomjuk őket, még akkor is, ha az aktiválás korábban megtörténik.

További funkciók és szoftver

Utóbbi témát hamar letudhatjuk, hiszen a Genesis RX85 használatához nem kell külön szoftvert telepíteni a gépre. Plug & play eszköz, így azonnal működésbe lép, amikor számítógéphez csatlakozik. Mindent a gombokkal tudunk vezérelni, a billentyűzet pedig lehetővé teszi a Windows gomb lezárását, az N-gomb és a 6-kulcsos áthidalás közötti választást, és a háttérvilágítási mód megváltoztatását. Számos multimédiás gomb is található rajta, beleértve az említett hangerőszabályzó gombot. A makró őrülteknek nem ez a legjobb választás, így az RX85 inkább az FPS műfaj szerelmeseinek ajánlott.

Összegzés

A Genesis RX85 most 20 000 Ft körül kapható itthon több nagy boltban is, ennyiért pedig minden apró hibája ellenére kiváló vétel. Egy komoly kapcsolóval szerelt mechanikus billentyűzetet kapunk, praktikus hangerőszabályzóval, csuklótámasszal és háttérvilágítással.

Ad
Scroll to top