Teszt

AOC G2590PX-G2 Teszt

A játékosoknak szánt monitorok létjogosultságát mostanság már senkinek sem kell megmagyarázni, noha a tényleg „céleszköznek” készült egyszerű és gyors képfrissítésű modellektől indulva mára már sokat hígult a piac és az igazi versengő játékokhoz készült modelleket manapság már inkább vadászni kell, hiszen a helyüket átvették a hajlított monstrumok, melyek valóban megnövelik a játékélményt, de az eSport címekhez és az online kompetetív játékhoz egyáltalán nem ajánlottak.

A piacon egyébként igen nagy nevű márkák versengenek egymással, hiszen jelen van többek között az Acer, az Asus, a BenQ és az AOC is, hozzájuk pedig már jó ideje beszállt az LG és a Samsung is, arról pedig ne is beszéljünk, hogy az elmúlt 1-2 Computex arról szólt, hogy most már mindenki monitort fog gyártani, így a Gigabyte, a Cooler Master vagy éppen az MSI is komoly fenyegetést jelenthet a már említett márkák számára.

A trendek változása miatt is örültünk nagyon annak, hogy kissé a mi meglepődésünkre is, de amikor rákérdeztünk az AOC illetékeseinél, hogy elérhető e az AOC G2590PX-G2 monitor, akkor a válasz egy igen volt és pár nappal később már az asztalunkon díszelgett a piac talán egyik legkülönlegesebb megoldása. Ez a különlegesség pedig jelen esetben nem a specifikációnak szól, hanem a külsőnek és annak a „bátorságnak” amit az AOC a piacon egyébként már egy ideje képvisel.

Külső

Ha már a külsőnél tartottunk, akkor kezdjük is ennek a kivesézését. Nos, az AOC G2590PX már a bejelentésekor sem számított egy új modellnek a specifikációkat tekintve, hiszen tulajdonképpen egy átdolgozott G2590PX-ről van szó, mely jó ideje piacon van már és az olcsóbb gamer monitorok területen igen jól teljesít. Az a „G2” kiegészítés a modellnév végén nem véletlen, hiszen az AOC egy ideje már szoros együttműködésben van a G2 eSport csapattal, mely több népszerű játékban is igen ütőképes csapatokat tudhat magáénak. Maga a csapat egy igen modern felépítésű és gondolkodású egyesület, mely nem fél a különleges kampányoktól, együttműködésektől és videóktól és a teljesítményüket pedig a szponzorok is elismerik.

Alapjában véve tehát a G2 színei és motívumai határozzák meg a monitor külsejét és azt kell mondjuk, hogy az eredeti modell sem volt csúnya, sőt a letisztultsága és egyszerűsége számunkra igen megnyerő volt, de ez a G2 változat még rá tudott erre tenni egy lapáttal, hiszen az ezüstös szín tovább növelte a letisztultságot. És mitől is nevezhető letisztulnak a monitor?

Nos, az egyszerű és praktikus „körtálcás” talp nekünk nagy kedvencünk, jó lenne majd ezt egy vezeték nélküli töltővé továbbfejleszteni a következő generációkban. Az oldalsó és felső kávák minimálisak és alul sem vészes a dolog, a kábelmenedzsment pedig hátul is jól meg lett oldva, egyszerű elérni a csatlakozókat és az összhatás egy igen egyszerű vonalvezetésű, jó megjelenésű monitor, amelyről elsőre azt se mondanánk meg, hogy kifejezetten játékosoknak készült.

Azon felül, hogy az alapmodell fekete-piros színét ezüst dominanciára cserélték, még jó néhány egyéb elem teszi különlegessé ezt a modellt. A képernyő bal alsó részén a G2 csapat feliratos logóját láthatjuk, jobbra pedig a „signature edition” felirat jelzi, hogy itt bizony különleges modellről van szó, mely szerintünk nagyon jópofa és különleges. A hátsó részt kevesen fogják látni, de ettől függetlenül megkapjuk a G2 feliratos logóját nagyobb méretben és magát a G2 Esport címerét is, melyek egyébként jól mutatnak a fekete hátlapon. A habot pedig a körtálcás talp és a monitor közötti részen elhelyezett motívumos minták rakják fel a tortára, melyek szintén nagyon jól ki lettek dolgozva és abszolút illenek a képbe. Összességében tehát nem vitték túlzásba a „G2-sítést”, de nem is csak abból áll az egész, hogy kapunk egy logót a dobozra meg a monitorra. Jó ötlet, ügyes kivitelezés.

Tudás

Persze a játékosok számára, pláne ebben a valóban versenyszerű eSport-hoz tartozó kategóriában a felszereltség és a tudás is rendkívül fontos. Ide kapcsolódva már említettük, hogy high-end dolgokra nem kell számítani, egy végtelenül egyszerű, mondhatni alapmodellről beszélünk. A 24,5 hüvelykes méret számunkra mondhatni tökéletes, mi főként eSport címekkel játszunk már lassan 15 éve és a 27 hüvelyk szerintünk már nagy, így a 24-25 hüvelyk közötti modelleket ajánljuk kifejezetten eSport-ra és jó látni, hogy még vannak ilyen ajánlatok a piacon, bár az igaz, hogy az új technológiákat bevezető modellek esetében már sajnos nagyon ritka ez a „kicsi” méret.

A tökéletes méret tehát adott, a panel egyébként TN, ahogy az alapmodellé is, ami manapság már kissé elmaradottnak számít, de a hardcore eSport és gamer közegben talán még mindig a legpraktikusabb és legtöbbet használt panel-típus. Ennek megfelelően a színek nem lesznek olyan szépek, mint az mondjuk egy IPS-es modell esetében, de ekkora méretet nem is filmezni és casual játékokat játszani választunk. A színeknél maradva egyébként meglepően jó az összkép, hiszen számos olcsó TN-paneles modellnél éreztük már azt, hogy súrolják az ingerküszöböt, itt pedig erről szó sincs, a legtöbb árban közvetlen riválisára simán ráver az AOC G2590PX, de még néhány 100-130 000 forint közötti megoldás mellett sem vallana szégyent.

A 144Hz-es képfrissítés a panel fő oka, mely manapság már a minimum egy igazi gamer monitor esetében, de itt érezhető, hogy nem egy újabb modellel van dolgunk, hiszen a 165 vagy éppen 240Hz sem elérhetetlen már, sőt néhány éve sem volt az, de tudni kell, hogy ez egy majdhogynem belépőmodell azoknak, akik egy normális eSport monitort akarnak meglehetősen baráti áron. Természetesen az AOC-nek is van 240Hz-es megjelenítője, de az már más kategória, mindezek ellenére azért reméljük, hogy ez az együttműködés újabb hasonló, a 2019-2020-as igényekhez igazodó modelleket hoz majd magával.

A 144Hz mellé az 1ms-os válaszidő a szinte kötelező párosítás, ami meg is van. Mindehhez pedig a FreeSync támogatás is adott, ami most már inkább adaptív képfrissítés, hiszen az AMD után az NVIDIA bizonyos kártyái is támogatják az fps számának és a monitor frissítésének összehangolását, ami több millió új játékos számára teszi még jobb választássá ezt a modellt. Az 1080p Full HD felbontás is igen standard és továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy bőségesen elegendő, az eSport játékok esetében pedig pont jól jön, hiszen így a hardver jobb grafikai beállítások mellett is könnyebben ki tudja hozni a magasabb fps számot a játékokból.

Természetesen a beállítások között számos „játékosokra szabott” opciót találunk, a legtöbbek számára szerintünk nem szükséges az „agyonkonfigolás”, sőt ha túl sokat állítunk az értékeken, akkor elég fura képélményben lehet részünk, de néhány opció szolid megváltoztatása már jól jöhet egy-két játék bizonyos területein. Érdemes még megemlíteni a hátsó USB csatlakozásokat és a 90-fokos elforgatási lehetőséget is, melyet a gamerek annyira azért nem fognak kihasználni, de ha valaki egyszerre programozó és játékos is, akkor tökéletes opcióról beszélünk. Természetesen a magasságot is állíthatjuk az egyszerű talpazaton, másodpercek alatt belőhető a számunkra megfelelő konfiguráció.

Összegzés

Rég volt már ilyen egyszerű dolgunk egy termék összegzése kapcsán. Az AOC G2590PX G2 Signature Edition nem csak a G2 csapat szurkolói számára tökéletes választás, hanem azok számára is, akik valami valóban különlegeset keresnek a piacon, hiszen ilyen együttműködésekből és egyedi dizájnból nem sok van. A Full HD felbontású TN panel a 144Hz-es képfrissítéssel és 1ms-os válaszidővel, valamint az adaptív képfrissítéssel kiegészülve egy nagyon jó alapot nyújt a versenyszerű játékban gondolkodó fiatalok és egyben a „budget”-orientált gamerek számára is, hiszen az egyik hatalmas pozitívuma ennek a modellnek a tudása és egyedi külseje mellett az, hogy már 80 000 Ft környékén beszerezhető 3 év garanciával.

Ad
Scroll to top