Egyéb

Frissítsd fel a géped vagy konzolod a Zalman pasztáival

Lassan vége a nyárnak, a számítógépek és a konzolok is bizonyára a szokásosnál többet zakatoltak a rengeteg játékóra alatt, így lassan itt az ideje a frissítésnek.

Az alapos géptakarítás mellett a nyári terhelést követően érdemes a hűtőpasztát is cserélni, hiszen az is fontos szerepet játszik a hővezetésben. A hűtőpaszta minőségét kizárólag a végeredmény mutatja, nem szabad pusztán az ígéreteknek bedőlni. A számítógépes processzorok mellett rengeteg más terméknél alkalmazzák őket, melyeket nap mint nap komoly terhelésnek teszünk ki. A paszta összekapcsolja a hűtést a hűtendő felülettel és lehetőleg hatékonyan átvezeti a hőt. Legyen szó processzorról, memóriáról, grafikus kártyáról vagy akár konzolról, időnként nem árt cserélni a hűtőpasztát.

Kémia és fizika Rengetegféle paszta van a piacon. Ezek akár az összetevőket illetően is eltérhetnek egymástól az árazás mellett. Szilikon, fémek – főként ezüst, kerámia és szintetikus gyémánt is állhat az összetevők között, a végeredmény pedig a folyadéktartalmától függően az álagában is eltérhet egymástól. Ha el szeretnénk kerülni a sűrű cserét és egy terhelhető, minőségi megoldásra vágyunk, akkor a szilikon alapú megoldások között érdemes nézelődni. A dielektromos összetétel (nem vezeti az áramot) biztonságos és praktikus, a felsorolt előnyökkel pedig a Zalman ZM-STG1 is rendelkezik, ráadásul nagyon olcsó és a legtöbb hazai boltban megtalálható.

Tartsd frissen a laptopod vagy asztali géped

A gyári Intel vagy AMD hűtőpaszták a legalapvetőbb elvásároknak felelnek meg, arra jók, hogy az amúgy sem túl hatékony hűtések mellé csomagolják. A hordozható számítógépek esetében szintén hasonló a helyzet, a hűtések néhány év alatt igencsak hangossá válhatnak és a hatékonyságukból is veszítenek. Az új hővezető paszta használata után úgy fogjátok érezni, mintha kicserélték volna a gépeteket.

Éleszd újra a konzolod

Érezted már úgy, hogy a PlayStation 4 vagy Xbox One konzolod hangja egy hajszárítóhoz hasonlít? Sajnos a jelenlegi konzolgeneráció esetében sem a hűtésre fektették a legnagyobb hangsúlyt a fejlesztők. Ha a garanciális időszakon már túl vagytok, akkor mindenképpen érdemes magatoknak hővezetőt cserélni. Természetesen ez a PlayStation 3 vagy éppen az Xbox 360 konzolokra is vonatkozik. Rengeteg videó és hasznos tanács lelhető fel az interneten a konzolok szétszerelésére és hűtésük feljavítására, az eredmény pedig magáért fog beszélni.

DIY

Mielőtt nekiállnál a paszta cseréjének, mindenképpen kapcsold ki a gépet és pihentesd néhány percig, ezáltal a korábbi pasztát könnyebb lesz majd eltávolítani. A korábbi paszta tökéletes eltávolításához használj tiszta alkoholt vagy akár körömlakklemosót egy sima vattával. Az új pasztából nem kell sokat felhasználni, hiszen a hűtő nyomása úgyis eloszlatja a felületetn, ha túl sok a paszta, azzal könnyen ellentétes hatást érhetünk el.

Ad
Scroll to top