Hír Kiemelt hír PC Teszt

Zalman ZM-HPS310 Bemutató

A Zalman ZM-HPS310 headset egy játékosoknak szánt, kedvező árú megoldás, amely nemrég debütált a hazai piacon. Árszegmense rendkívül népszerű a hazai felhasználók körében, így muszáj kiderítenünk, hogy érdemes e a házakkal és tápokkal már bizonyító márkának bizalmat szavazni.

A termék egy egyszerű dobozban érkezik, amelyet egy headset képe díszít. A ZM-HPS310 mellett egy rövidített, papíralapú kézikönyvet is kapunk, extra kiegészítőket pedig ebben az árszegmensben ne is várjunk.

A nagytesónak számító HPS610-től eltérően ennél a modellnél nincs lehetőség a mikrofon levételére, a fő USB-kábel állandóan a headsethez van rögzítve. A fehér kábel nagyjából két méter hosszú, merev fonat védi. A kábelen egy integrált egyszerű vezérlő található az alapvető vezérlőgombokkal: halkabb/hangosabb, LED be/ki, mikrofon be/ki.

Nem meglepő módon a Zalman ZM-HPS310 leginkább műanyagból áll, de nagy örömünkre jó tapintású, matt felületről van szó, ami masszívnak tűnik, és minden elem megfelelően illeszkedik. Méreteit tekintve 201x187x91 milliméterről beszélhetünk, a dizájn tekintetében pedig meg kell említeni a mindkét oldalon elhelyezkedő, színes megvilágítással rendelkező modern Zalman logót, amivel egyébként a mikrofonon lévő dióda is harmonizál.

A fülvédők és a fejpánt műbőr borítást kaptak, ami egészen jó hangszigetelést biztosít, de nyáron például nem a legkellemesebb. A fejhallgató egész jól beállítható és jól is illeszkedik, egyáltalán nem nyom és mivel egy egészen könnyű headsetről van szó, hosszú órákon át zavartalanul viselhető.

Specifikáció:

  • Súly: 243g (kábel nélkül)
  • Vezetők: 50mm
  • Impedancia: 32Ω ± 15%
  • Érzékenység (SPL): 106dB ± 3dB
  • Frekvenciatartomány: 20~20KHz
  • Mikrofon érzékenység: -42±3dBV
  • Mikrofon impedancia: ≤2.2KΩ
  • Mikrofon típusa: Omnidirekcionális
  • 7.1 – csatornás audio chip: Cmedia 108B
  • Kábel hossza: 2,2m

Használat közben

A headsetet Windows 11 alatt teszteltük és alapvetően gond nélkül felismerte a számítógép. A Zalman azonban készített egy segédprogramot, ami a Zalman Audio Center névre hallgat, de igazából csak egy nagyon alapszintű megoldásról van szó. Telepítése után a fejhallgatót továbbra is egyszerű USB-s audioeszközként érzékeli a rendszer, ráadásul a koreai gyártó alkalmazása meglehetősen gagyi. Azt is fontos elmondani, hogy nem egy univerzális megoldásról van szó, a ZM-HPS310 csak számítógépekkel kompatibilis, a konzolokat például nem támogatja.

A fejhallgató szíve két 50mm átmérőjű neodímium meghajtó, amelyek a CM-108D hangrendszerrel működnek együtt. Papíron a ZM-HPS310 7.1-es hangzással érkezik, ami nem is állítható, még az alkalmazásban sem. Ennek ellenére a valós hangzás egy átlagos sztereó megoldáshoz van közelebb, ami igazából a jobbik eset, hisen nem egy gagyi térhatás van ránkerőltetve.

A ZM-HPS310 egyáltalán nem egy drága headset, de árszegmenséhez képest elég jól teljesít. Az látszott, hogy a hangolásnál (ha volt egyáltalán ilyen) a közép volt a központban, a basszus és a magas hangok határozottan hátul vannak. A hangzását összefoglalva egy kellemes iparosról van szó, mely játékok során is megállja a helyét. A mikrofon is megállja a helyét, háttérzajra vagy zúgásra nem panaszkodtak a társak, de kiemelték, hogy nem éri el a nagyjából 3x ennyibe kerülő korábbi headset minőségét.

Összegzés

A Zalman ZM-HPS310 egy kedvező árú headset, hiszen 12 000 Ft alatt beszerezhető. Összeszerelése kellően masszív, a matt műanyag egészen jó minőségű és fülpárnák is jobbak, mint a szokásos 15 000 Ft alatti megoldások többségénél. A fiatalok és kezdő játékosok számára egy ideális választás lehet, de ha egy kicsit nagyobb a keret, akkor érdemes lehet a HPS610-es megoldást választani, amiről hamarosan érkezik a tesztünk.

Ad
Scroll to top