Gaming Kiemelt hír PC Teszt

Build építés: Zalman M2 Mini

A számítógépházak piacán az elmúlt pár év hozott nekünk már pár érdekes megoldást, de a furcsa vonalvezetés és extrém megoldásokat kísérő kompromisszumok helyett úgy döntöttünk, hogy új konfigurációnkat inkább egy kompakt, de lemondásokkal nem igazán járó házba telepítjük. Az itthon is népszerű dél-koreai gyártó, a Zalman nem is olyan régen mutatta be itthon a Zalman M2 Mini-t, mely megfizethető árával tökéletes választásnak tűnt.

Dizájn és építhetőség

A mini-ITX alaplapokhoz készült M2 Mini egy végtelenül egyszerű formavilágot kapott, de ez nem baj. A fémből készült házat csak a két átlátszó oldallap töri meg, így már előre tudtuk, hogy az építést nem lehet hanyag módon kivitelezni. A 235 x 150 x 328 milliméteres méret valószínűleg a legtöbb asztalon bőven el fog férni, üresen pedig 3,1kg-ot nyom, tehát a hardvereket beszerelve sem lesz gond a mozgatása.

A belső kialakítást tekintve sem mindennapi megoldásról van szó, hiszen a CPU és a GPU háttal van egymásnak. Többek között szerintünk ezért is lett mindkét oldal átlátszó, hiszen egyik oldalon a VGA díszeleg, a másikon pedig az alaplap és a processzor. A csomagban megtaláljuk a szükséges csavarokat, a PCIe hosszabbítót és kapunk kábelkötegelőt is a gumitalpak mellé. Az előlapi csatlakozókat nem vitték túlzásba, így csak egy USB-C és egy USB 3.0 kapott helyet elől, ennek köszönhetően sok mindent nem kell az I/O panelra kötnünk.

Építés

Az építés nem igényel különlegesebb szaktudást egy átlagos ATX házhoz képest, de a hardverek összeválogatásakor azért érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen apró házzal dolgozunk. Egyfelől a processzorhűtő magassága nem lehet több 60mm-nél, így a Ryzen-pártiak például használhatják a gyári megoldást, de az erősebb Intel vagy Ryzen 7-es megoldásokhoz egy komolyabb, főként „ufo” stílusú hűtő ajánlott. Ilyenje van egyébként a Zalmannak is, de a Cooler Master kínálatában találunk RGB-s megoldást is.

A grafikus kártya maximum 295mm hosszú lehet, ez pedig kizárja a 30 centiméter feletti szörnyeket. Nyilván ne is akarjunk egy i9-es Intel processzort és egy RTX 3080-at ilyen apró házba építeni, ez a házikó inkább a középkategóriás hardverekhez lehet ideális, melyek egyébként a komolyabb játékteljesítményt is simán kielégíthetik. Amit még megfigyeltünk, az a GPU „vastagsága”, de nyilván amelyik jóval vastagabb átlagnál az leginkább már valamilyen 3 ventilátoros megoldást használ, ami egyértelműen nem fér el az M2 Mini-ben.

A tápegységek terén az SFX és SFX-L méretkategóriából kell válogatni, ami egyébként itthon sem ritka. Bőven találtunk megfizethető megoldást és nyilván akadnak bivalyerős prémium tápegységek is. HDD-t vagy 2,5 colos SSD-t mi csak azért tettünk a gépbe, volt elfekvőben. Ezek azonban extra kábelekkel járnak, ami egy ilyen apró ház esetében nem túl optimális. Helyette érdemes M.2-es megoldásokat használni, amelyek villámgyorsak és nem is foglalnak extra helyet, hiszen az alaplapon elhelyezhetőek.

Összegzés

A konfigot tehát elég hamar összeraktuk, és az első benyomásunk meglehetősen pozitív volt. A közepesen erős hardverek ellenére sem mondható hangosnak a ház, de ezt már sejtettük a kétoldali szellőzés láttán. Nyilván ahogy említettük, csúcshardvert ne ilyen megoldásba építsetek, de ha egy kompakt, modern és igazából az eSportra is kiváló hardvereket befogadni képes számítógépházat kerestek, akkor a Zalman M2 Mini egy szuper választás.

Az újdonság egyébként fekete és ezüst színben érhető el, valamivel 35 000 Ft feletti áron, de egyáltalán nem vészes a prémium házak piacát tekintve.

Ad
Scroll to top