Hír PC Teszt

Zalman M4 White Bemutató

A jól ismert koreai gyártó egy új, Mini-Tower formátumú számítógépházzal jelentkezett a piacon, amely nemcsak nagyon vonzóan néz ki, hanem funkcionalitásával is lenyűgöz. Ugyanakkor kiváló légkeringést biztosít, garantálva az optimális hőmérsékletet és a hatékony működést.

Az M4 megjelenése és építési minősége

Az M4 White modell minimalista dizájnjával és átgondolt kivitelezésével hívja fel magára a figyelmet. A Zalman új Mini Tower számítógépháza fehér és fekete változatban kapható. Az M4 White egy kompakt ház, amelynek méretei 385 x 208 x 425 mm, súlya pedig kevesebb mint 4 kg. Kizárólag mATX és Mini-ITX alaplapok befogadására tervezték, így egy igazi ékszerdoboz válhat belőle. A teljes szerkezet tömör acélból és műanyagból készült. A ventilátorokat takaró, fekete hálóval ellátott fehér műanyag előlap könnyen eltávolítható, ami megkönnyíti a tisztítását. Emellett a fehér műanyag és az acél összhangja révén a ház esztétikája is megmarad, ami még a drágább tokmodelleknél sem mindig jellemző.

A ház belsejében három 120 mm-es ventilátor található, ZA1225BSL felirattal. A negyedik ventilátor a ház hátsó részén található. Az alaplaphoz egy 3 tűs csatlakozóval csatlakoznak, a csatlakozási folyamatot pedig a megfelelő elosztó segíti. Az ARGB világítás vezérlése 3 pólusú 5 V-os csatlakozókkal történik, amelyek egy egyszerű vezérlőhöz csatlakoznak, amelyet SATA-ról táplálhatunk. A színeket vagy a reset gombon keresztül, vagy az alaplaphoz csatlakoztatva lehet kezelni, mi egyértelműen az utóbbit javasolnánk.

Az M4-es modell az üvegajtókkal tűnik ki a mezőnyből. Ezek zsanérokra vannak szerelve, ami érdekes megoldás. Erős mágnesek tartják őket a helyükön, így a tok könnyen kinyitható, az üveg eltávolítása pedig nagyon egyszerűen kivitelezhető. Ami az elülső portokat illeti, egy USB 2.0 port és két 3.0 Type-A port található. Sajnos az M4 nem rendelkezik USB-C porttal, amit még mindig megúszható dolog, de nagyon jó lett volna, ha legalább egy C-típusú csatlakozó is kerül rá.

Az építés

Az M4 White számítógép összeszerelését illetően bizonyos korlátokat szem előtt kell tartani. A tápegység hossza nem haladhatja meg a 140 mm-t, a grafikus kártya hossza 320 mm-re van korlátozva, a CPU-hűtő maximális magassága pedig 157 mm lehet, tehát a kosár összeállításakor nagyon kell figyelni! Ami a ventilátorokat illeti, a ház felső része két 120 mm-es egység beépítését teszi lehetővé, az elülső három 120 mm-es ventilátor pedig két 140 mm-es ventilátorral helyettesíthető. Ami a vízhűtést illeti, az M4 lehetővé teszi egy 240 mm-es radiátor beszerelését a felső és az elülső részen, valamint egy 280 mm-es radiátor beszerelését az elülső részen. Szerény mérete ellenére tehát a ház meglehetősen tágasnak bizonyul a hűtési opciókat illetően, de a hardverek terén azért már nehezebb lesz csúcskonfigurációt összehozni.

Ami a tárolóhelyet illeti, a tápegység szintjén van egy rekesz 3,5″ vagy 2,5″ meghajtók számára. Ezenkívül két 2,5″-os meghajtó is elhelyezhető az alaplap mellé a fő háztérben. A meghajtók hozzáadása egy ilyen kis házban azonban kihívást jelent a kábelkezeléssel kapcsolatban. Megítélésünk szerint az M4 kapcsán egy moduláris tápegység szinte kötelező beruházásnak tekinthető. Ezenkívül a házban a kábelkezelés meglehetősen ésszerű, köszönhetően a rendelkezésre álló számú kábelkötegelő rögzítőnek és kábelátvezetőknek.

Ami a Zalman M4 ház hűtési teljesítménye nyilván a kiválasztott alkatrészektől függ. Alakja és méretei miatt nem optimális megoldás egy RTX 4090 és egy Core i7-13700K számára. Ha azonban egy jóval kisebb RTX 4060 vagy 4070 mellett döntesz egy középkategóriás processzorral, akkor nem lehet gond. A ház ventilátorai meglehetősen lassan forognak, így nem generálnak nagy nyomást, de az M4 kis mérete az előnyükre válik, így a mérnökök valószínűleg ezt a két szempontot vették figyelembe a tervezéskor. A ventilátorok így nem zajosak, tipikus működés közben 30 dB körüli zajt keltenek, ami egy erős középkategóriás konfigurációban rejlő teljesítmény mellett jónak mondható.

Néhány összefoglaló szó

Összefoglalva, a Zalman M4 White kellemes csalódást okozott a felépítés minőségével és elegáns megjelenésével az árazásához mérve. Egyszerű és jól átgondolt dizájnról van szó, amelyet az ARGB ventilátorok fokozni is tudnak. A színek átmenete szivárvány üzemmódban talán nem olyan egyenletes, mint a drágább megoldásoknál, de az egyszínű színek remekül mutatnak. A 25 000 Ft körüli árával egy nagyon jó ajánlat az apróbb házak mezőnyében. Tulajdonképpen ötvözi a régi Zalman szellemiséget (kiváló ár/érték arány) a modern tervezési filozófiával. Összefoglalva, azok számára, akik kompakt PC-t szeretnének építeni anélkül, hogy a bankot megtörnék, azt javasoljuk, hogy vegyék figyelembe Zalman M4 White-ot.

Ad
Scroll to top