Hír PC

FSP – Hogyan válassz tápegységet

Az eSport iparág hirtelen növekedésének következtében az irodai PC-kbe szánt tápegységek már nem képesek elegendő energiát továbbítani a játékra tervezett hardvereknek.

A játékosok részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a nagy teljesítményű videokártyák és processzorok iránt. A teljesítmény növekedésével viszont a korábbi tápegységek már nem képesek elég hatékonyan működni ahhoz, hogy megfeleljenek a modern elvárásoknak. Az FSP Group, a professzionális tápegységgyártó segít abban, mikre kell figyelni egy tápegység vásárlásánál.

80 PLUS hatékonyságú hitelesítés

A 80 PLUS egy olyan hitelesítés, amely a tápegységek hatékonysága alapján sorolja a termékeket különböző kategóriákba. Jelenleg White, Bronz, Silver, Gold, Platina és Titanium minősítésű termékek kaphatók. A Titanium tápegységek 10% alatt képesek 80% feletti hatékonyságra, a többi tápegység ezzel ellentétben a 20-, 50- és 100%-on nyújtott teljesítményük alapján kapják meg a besorolásukat.

Megfelelnek minden biztonsági előírásnak

A legtöbb országban meg kell felelni bizonyos biztonsági előírásoknak minden elektronikai eszköznek ahhoz, hogy forgalomba kerülhessenek. Az ilyen előírások közé tartozik az áramütés-, az elektromos tűz-, mechanikus hibák-, túlmelegedés-, vagy vegyipari kemikáliák elleni védelem. Az univerzális szabványok közé tartozik a CE/CB/UL/TUV/FCC/CCC és további más szabványok is. Az FSP termékek minden országban megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

Kimeneti teljesítmény

A tápegységek kimeneti teljesítménye a különböző ágakon összesítve is rendkívül fontos, továbbá rendelkezniük kell egy matricával, ami felhívja a figyelmet az egyenárami bemeneti és a váltóárami kimeneti adatokra. Egy PC játékosnak leginkább a +12V-os ág különálló, és az összesített teljesítményét kell néznie. Ha a +12V-os ágon lévő teljesítmény megegyezik az összesített teljesítménnyel, az nagyon jónak számít. Az FSP Aurum PT 1200W tápegység egysínes teljesítménye pontosan ugyanannyi, mint az összesített, így kiváló megoldást jelent bármilyen számítógépbe.

Megjelenés

A modern kor igényeinek megfelelve a hardverek egyre stílusosabb külsővel rendelkeznek, amely sok esetben eldönti, hogy a vásárló végül melyik terméket fogja választani. A tápegységek ennek következtében jelentős átalakuláson mentek keresztül mind megjelenés, mind pedig kialakítás tekintetében. Az FSP Hydro G sorozat mellé különböző színű matricák is járnak, amivel a felhasználók könnyebben személyre szabhatják a választott tápegységüket.

A feszültségértékek ne térjenek el az ATX12V szabványtól

Ha a különböző ágakon lévő feszültség ingadozik, az nagyban csökkenti a rendszer stabilitását, váratlan lefagyásokat és újraindításokat eredményezhet, rosszabb esetben pedig megrongálja a hardvereket. Az optimális működés érdekében az Intel létrehozta a ATX12VO szabványt, amely az általuk ajánlott értékeket sorolja fel:

Kimenet+5V+12V-12V+3.3V+5Vsb
Feszültség tartomány (V)Min4.7511.40-10.803.1354.75
Max5.2512.60-13.203.4655.25
Eltérési határ±5%±5%±10%±5%±5%

Ugyan az Intel értékei garantálják a számítógépek megfelelő működését, de nem minden tekintetben felelnek meg azoknak a játékosoknak, akik ±3%-os vagy ±1%-os értékeket szeretnének.

Hullámok és zaj

Hullám: a bemeneti frekvencia és a kapcsolási frekvencia átfedésének összetétele az AC (váltóáram) kimeneten. Zaj: magas frekvenciájú zajok a hullámokon kívül. Ezek összessége jelenti az Intel egyik legfontosabb előírását a tápegységek tekintetében. Együttesük csökkenti az elektrolit kondenzátorok túlmelegedését, amelyek a két érték túlzott számától következhetnek be. Ha túlmelegednek, negatívan befolyásolják a teljesítményt, rövidzárlatot okozhatnak, vagy felduzzadhatnak, aminek következtében a kiégethetik a nyákot, ezzel pedig kárt okoznak minden csatlakoztatott hardverben. Az Intel által ajánlott értékek a következők:

Kimeneti ágMaximum hullám & zaj (mVp-p)
+12V120
+5V50
+3.3V50
-12V120
+5Vsb50

​​​​​​​Manapság egyre fontosabbá vált ennek az értéknek a betartása, így nem ritkák a 20 mV, vagy az alatti +12V-os értékekkel rendelkező tápegységek.

Az FSP, a világ egyik vezető tápegység gyártójaként ügyel arra, hogy termékei a felsorolt előírások és szempontok mindegyikének megfeleljen, ennek következtében az FSP Group tudhatja magáénak az egyik legtöbb 80 PLUS hitelesítéssel rendelkező tápegységet a piacon. Az FSP tápegységek már elérhetők a hazai kiskereskedelmek kínálatában.

Ad
Scroll to top