Egyéb Hír

Hálózati tippek a hatékonyabb otthoni munkavégzés érdekében

A NETGEAR, az otthonokat és vállalatokat működtető hálózati eszközök vezető gyártója segíti az otthoni munkavégzés hatékonyságát. Az otthoni környezet rengeteg akadályt jelent a produktív munkavégzés tekintetében, amely leginkább az internetkapcsolat és a hálózat minőségére vezethető vissza. A munkavégzésnek olyan esetben is hatékonynak kell lennie, amikor a hálózatot egyszerre több eszköz is használja, így egy 4K felbontású film megtekintése az interneten nem szabad, hogy zavarja a kapcsolat minőségét a tárgyalások során. A NETGEAR 6 tippel segíti a hatékony hálózati környezet létrehozását.

1. tipp – Alakíts ki egy dolgozószobát

Egy olyan környezet kialakítása, amelyben kényelmesen érzed magad elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Természetesen lehet az ágyból és a kanapéról is dolgozni, de ilyen esetekben a produktivitás jelentősen csökken. Szükséges egy olyan helyet találni, amely rendelkezik elegendő hellyel a laptopod, az irataid és a munkához szükséges egyéb eszközeid számára, hogy létrehozhasd a megfelelő munkakörnyezeted. Emellett figyelmet kell fordítani arra is, hogy a dolgozószoba helye kiváló hálózati lefedettséggel rendelkezzen, hogy az adatkapcsolat se jelentsen problémát az online tárgyalások közepette.

2. tipp – Csökkentsd a figyelemelterelő tényezőket

Tévé, telefon, háziállat, gyerek – rengeteg olyan tényező van, amely el tudja vonni a figyelmed a munkavégzésről. Sok esetben az ilyen tényezők minimálisra csökkentése kihívással jár. Beszéld meg gyermekeiddel, hogy mikortól alkalmas a családi időtöltés és az egyéb feladatok elvégzése, de ne felejts el munka közben pár perc szünetet se tartani, amikor ellenőrizheted szeretteidet. Amennyiben a házikedvencek jelentik a zajforrást és a zavaró tényezőt, szükség lesz egy zajszűrős fej-/fülhallgató és mikrofon használatára, amely megszünteti a környezet zavaró hangjait. Ha pedig a technológia akadályoz, érdemes a televíziót megfelelő szintre halkítani, a telefont pedig lenémítani, ellenben olyan távolságra helyezni magadtól, ahol gyakran tudod ellenőrizni az értesítéseidet, hogy ne maradj le a fontos dolgaidról.

3. tipp – Alakíts ki egy napi rutint

Az emberek a szokások rabjai, emiatt is érdemes egyfajta napi rutint kialakítani a munkavégzéshez. Érdemes egy olyan megoldást kitalálni az otthon töltött időre, mint amihez az irodában is hozzászoktunk, ebbe beletartozik a munkaidő meghatározása is. Kezd úgy a napod, mint ahogy a megszokott munkanapjaid is és próbáld otthon is betartani az irodai szokásaid. Amikor eljön a munkaidő vége, végezd el a napi feladatok utolsó simításait, majd töltsd a nap hátralévő részét pihenéssel.

4. tipp – Használd ki a WiFi teljes képességét

A WiFi környezetek kifejezetten komplexek tudnak lenni a házban jelenlévő technikai eszközök folyamatos növekedésével. A megbízható kapcsolat érdekében ellenőrizd, hogy legalább egy WiFi 5 (AC) vagy esetleg WiFi 6 (AX) routerrel rendelkezel. A WiFi 6 segítségével a hálózat terheltsége még több eszköz esetén sem jelent problémát. A több eszköz fogadásának köszönhetően biztos lehetsz abban, hogy a laptopodon mindig stabil WiFi kapcsolat lesz, ezzel növelve a hatékonyságod.

Nagyobb kiterjedésű házak esetén érdemes fontolóra venni a Mesh hálózatok kiépítését, amelyre tökéletes megoldást jelentenek a NETGEAR Orbi Mesh Wifi rendszerek. Segítségükkel kiterjesztheted a hálózatod lefedettségét a ház olyan pontjaira is, ahol egyéb esetben a csatlakozás nem megbízható.

Ha pedig külön hálózatot szeretnél csak a laptopod számára, érdemes egy mobil routert vásárolni, amely támogatja a 4G, vagy akár a legújabb 5G hálózati frekvenciákat. Amennyiben pedig nem helyhez kötötten szeretnél dolgozni, a mobil routereket bárhová magaddal tudod vinni.

5. tipp – Használj Ethernet kábelt

Ugyan a modern WiFi 6 és Mesh Wifi hálózatok manapság rendkívül megbízhatóak, semmi sem veszi fel a versenyt a fizikai kapcsolattal, ebben az esetben az Ethernet csatlakozással. Ha egyszerre több eszköz csatlakozik kis területen belül a hálózatra, az zavarja a rádióhullámokat, lassabb sebességet eredményezve minden eszközön. Ilyen esetekben kiváló megoldás az Ethernet portok használata. Ha pedig a routeren található csatlakozók mindegyike foglalt, egy switch segítségével kikönnyedén bővítheted hálózatod.

6. tipp – Használj VPN-t a nagyobb adatbiztonság érdekében.

A virtuális privát hálózatok nagyobb adatbiztonságot tesznek lehetővé. Ezenfelül léteznek olyan eshetőségek is, hogy a céges oldalakat és felületeket csak a vállalati VPN használatával lehet meglátogatni. A VPN hálózatok ráadásul megnehezítik az internetszolgáltatód számára az általad látogatott oldalak megtekintését, köszönhetően a kódolt adattovábbításnak.

Extra tipp – Növeld a biztonságot

Ha nagyobb biztonságban szeretnéd érezni magad, használj NETGEAR Armor szolgáltatás támogatással rendelkező routereket, amelyek a hálózaton lévő összes internetre csatlakoztatott eszközt megvédik a fenyegetésektől, legyen szó akár laptopokról, telefonokról, tabletekről, intelligens hangszórókról, zárakról, vagy egyéb okoseszközökről. A csatlakoztatott eszközök növelésével párhuzamosan megnő a potenciális fenyegetések kockázata. A Bitdefender és a NETGEAR közös szolgáltatása képes szűrni a beérkező leveleket, blokkolja a fertőzött oldalakat és teljes védelmet nyújt a technikai eszközöknek a vírus és zsarolóvírus fenyegetések ellen is.

Ad
Scroll to top