Egyéb Hír

Az aromaterápiás párologtató és a hagyományos párásító közötti különbségek

Az aromaterápiás párologtatók és párásítók a légzést és az alvást is segítik, ráadásul a különböző színekben és formákban elérhető eszközök a szoba díszítésén is segítenek. Felmerülhet a kérdést, lehet-e illóolajat használni a normál párásítókban is, hogy időt és pénzt takaríthassunk meg?

A rövid válasz nem, a hosszabb válaszban pedig fény derül az eszközök közötti különbségekre.

Mi az az aromaterápiás párologtató?

Ahhoz, hogy erre válaszoljunk, más oldalról kell megközelíteni a kérdést. Mi is az aromaterápia?

Az aromaterápia egy olyan holisztikus kezelés, amely során az illóolajokat vízzel keverik, felmelegítik, a párolgó gőzt pedig gyógyászati célból az emberek belélegzik. Az illóolajokat olyan természetes anyagokból nyerik, mint a levendula, az eukaliptusz levél, vagy éppen a rózsa. Ezek persze összekeverhetők különböző aroma-kombinációk létrehozásához.

Az olajok több szempontból is előnyösek. A különböző aromák mindegyike eltérő gyógyászati célból használható. A több, mint 100 különböző változattal pedig nemcsak az egészségeden javíthatsz, hanem az alvás minőségén is. Az aromaterápiás diffúzorok olyan készülékek, amelyek az illóolajok esszenciáját a levegőbe juttatják gőz formájában. Sok esetben ezeket ultraszonikus párologtatóknak nevezhetjük. Tökéletes megoldás azoknak, akik nemcsak a száraz levegőt szeretnék megszüntetni, hanem az életvitelükön is javítanának.

Aromaterápiás diffúzor és a hagyományos párásító

A különbség a laikusok számára minimális lehet, pláne, ha kicsi készülékről van szó. A kis méterű és különleges formájú készülékek ugyanis könnyedén összekeverhetők egy illóolajos párologtatóval. Ráadásul mindkettő növeli a levegő páratartalmát. A párologtatók azonban más feladatot látnak el, mint a hagyományos párásítók.

Az eltérés leginkább a működésben mutatkozik meg. A párologtatók ultraszonikus technológiával működnek, amely lényegében azt jelenti, hogy az eszközben lévő lemezek folyamatosan rezegnek, amelynek hatására az aroma és folyadék összekeveredik, majd a készülék elpárologtatja azt. A megfelelő terápiás kezeléshez csak kevés illóolajnak szabad a levegőbe kerülnie a hosszú hatás érdekében, így ehhez külön erre a célra fejlesztett vezérlőre van szükség. Néhány kivételtől eltekintve a hagyományos párásítók erre nem képesek.

Ezzel ellentétben a párásítók a levegő páratartalmát növelik, javítva a levegő minőségén és összetételén. A diffúzorok pedig méretükből adódóan erre nem képesek.

Lehet illóolajat tenni a párásítóba?

Néhányba igen, de általánosságban nem jellemző. Ezeket nem arra tervezték, hogy részecskéire bontsák az illóolajat, hogy végül a felhasználók belélegezhessék azokat. Ha valaki mégis esszenciát csepegtet készülékébe, azzal a víztartályban eróziót okozhat, amely végső esetben utat engedhet a folyadéknak és akár az elektronikát is tönkre teheti.

Használhatod a diffúzort párásítóként?

A diffúzorok tartályuk méretéből adódóan nem képesek elegendő nedvességet juttatni a levegőbe a helyiség páratartalmának növeléséhez.

A két eszköz kombinációja

TaoTronics bálna alakú párásítója (TT-AH038, 2.5L) egyszerre képes mindkét feladatot ellátni, alakjából adódóan pedig kiválóan alkalmazható gyerekszobákban is. A 2,5 literes tartállyal rendelkező készülék ezenfelül még éjszakai lámpaként is működik, remekül néz ki és teljesen BPA mentes anyagokból készült.

Ad
Scroll to top