Teszt

Philips 275C5QHGSW bemutató

A Philips itthon is egy nagyon híres márka, de elsőként nem arra gondolnánk, hogy a monitorok piacán micsoda sikereket értek el, sokkal inkább a televíziózás és a háztartási kiegészítők terén ismert a hazai vásárlók számára. Azt bizony kevesen gondolnák, hogy előbbi kategóriához, vagyis a Philips televíziós üzletágához mai tesztalanyunknak bizony van köze, ám mégsem egy tévé tesztet olvashattok az alábbi sorokban.115a

Az elmúlt néhány hétben ugyanis egy Philips 275C5QHGSW monitort használt a szerkesztőség, melyről talán elég lenne annyit mondani, hogy nem igazán szeretnénk visszaadni. Persze ettől még nem biztos, hogy ti is a vásárlás mellett döntenétek, így a következő néhány sorban meg is indokoljuk, hogy miért nőtt a szívünkhöz a Philips különleges megjelenítője.

Külső

Kezdük is rögtön a külsővel, ami mai világunkban szinte minden terméknél nagyon fontos. A monitorok nem éppen azok a termékek, melyek piacán évente komoly változásokat eszközölnek a gyártók, de azért akad néhány különlegesebb darab, a Philips 275C5QHGSW pedig közéjük tartozik. A piacot egyértelműen a fekete szín uralja, a tesztalanyunk pedig hófehér. Ez itt kérem szépen már rögtön egy kis lázadás és egy különleges ajánlat a vásárlók számára.

Modern környezetekben iszonyúan jól tud kinézni a monitor, nem szürkül el néhány egyéb elektronikai termék mellett, mint az fekete társaival sokszor előfordul. Irodákba és otthonokba is kíválóan illik, a különlegességre vágyóknak pedig ez még csak az első morzsa a tesztalanyunk tarsolyából. A szín mellett ugyanis már képeken is jól látszik, hogy bizony a szélső és felső káva fogalmát nem igazán ismeri a monitor, rendkívül vékony kerettel rendelkezik, ami még hatalmasabbá teszi magát a képernyőt és még modernebbé az összképet. A vékonyított kávák már néhány éve megjelentek a piacon, de még mindig csak kevés modellnél láthatjuk, illetve az árazás terén sem oszlanak meg ezek a termékek, rendre a drágább modellek kapnak vékony keretet. Az külön dicsérendő, hogy hátul sem unalmas a monitor, hiszen apró hullámok törik meg a fehér felületet, mely remek vizuális élményt kínál.

275c5qhgsw_00-mi1-global-001

A talp 

Egy átlagos monitor tesztnél maximum 1-2 sort szánnak a talpazatnak, mely általában valamilyen fekete műanyag kocka, esetleg lekerekített szélekkel, illetve a felsőbb szegmensekben már a fém megoldások is egyre jobban terjednek. Nos, a Philips is a műanyagra szavazott, méghozzá a monitor színvilágát szerencsére nem megtörve a talp is fehér lett. Nem egy egyszerű megoldásról beszélünk, ezt pedig már abból is kitalálhattátok, hogy külön szekciót szántunk neki. A fehér talp kerek, de nem lapos, hiszen helyet kellett hagyni a technológiának is, mely egyben a korábban emlegetett tévés kapcsolatokért is felel.

A talpazatba ugyanis beépítették az AmbiGlow Plus technológiát, vagyis színes LED fények áramlanak ki belőle. A technológia ugyanúgy működik, mint a televíziók esetében, vagyis egy dedikált processzor elemzi a bejövő képet, és folyamatosan hozzáigazítja a kibocsátott fény színét, illetve fényerejét. Ez egy nagyobb televízió esetében talán hatásosabb, illetve ott nem a talpból árad a fény, hanem a körbe, viszont mindenképpen egyedi megoldással van dolgunk. Papíron csak egy extrának tűnik, de valójában még fényes nappal is használni fogjuk, hiszen különleges és valóban jól működik. A monitor legtöbbször helyesen ismerte fel, hogy milyen színben kéne pompáznia az első résznek, ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy manuálisan is állítható a technológia.

Nem muszáj ugyanis a képhez igazított fénnyel beérnünk, magán a talpon egyszerűen néhány ujjmozdulattal beállíthatjuk a nekünk legjobban tetsző, vagy éppen a környezethez legjobban illő fényhatást.

Kijelző

Arról még nem esett szó, hogy egy 27 hüvelykes AH-IPS panellel van dolgunk, vagyis a nagyobb monitorok közé tartozik a tesztalanyunk, képvilágát tekintve pedig az élénkebb, modernebb réteghez, hiszen nem TN modulról van szó. A képvilágban nem csalódtunk, kellően jól kalibrált panellel van dolgunk, mely 178 fokos betekintési szöggel és saját villódzásmentes technológiával rendelkezik. A SmartContrast technológia egy saját fejlesztés, amely elemzi a megjelenített tartalmakat, automatikusan beállítja a színeket, és vezérli a háttérvilágítást a kontraszt dinamikus javításához a legjobb digitális álló- és mozgóképek megjelenítése érdekében, vagy játék közben a sötét színárnyalatok megjelenítésekor.

Természetesen több képprofil közül választhatunk, de ha úgy hagyjuk, ahogy kivettük a dobozból, akkor sem fogunk csalódni. Persze kiemelkedőt sem nyújt ezen a téren, de minden igényt kielégít, ráadásul a rendkívül vékony kávák különleges élményt teremtenek, olyan, mintha képünk beleolvadni a környezetbe, amire az AmbiGlow Plus még rátesz egy lapáttal.

275c5qhgsw_00-app-global-001

Csatlakozások

A csatlakozásokról csak nagyon röviden beszélnénk, melynek két oka van. Egyrészt ez nem egy izgalmas terület, gond szinte egyik modellel sincs ezen a téren, másfelől pedig a Philips sem vitte túlzásba. A monitor hátulján találjuk meg az összes lehetőséget, szerencsére középen, jól pozicionálva. A tápkábel apró csatlakozása mellett érdekes lehet a HDMI Audio csatlakozó, de talán még érdekesebb, hogy egy ilyen modern monitor VGA csatlakozást kapott. Mellé egy HDMI és egy MHL-HDMI csatlakozó került, ugye tényleg nem vitték túlzásba?

Őszintén szólva, mi nem ezt a felállást választottuk volna. Egy DisplayPort minimum illene egy ilyen termékhez, a VGA csatlakozót pedig el is felejthetjük, de még a DVI sem hiányzik.

Összegzés

Nem maradt más hátra, csak az összegzés. A Philips 275C5QHGSW jelenleg hazákban a legolcsóbb helyen 73 000 Ft környékén vásárolható meg. Az olcsóbb 27 hüvelykes, egyszerű monitorok valahol 50-55 000 Ft környékén vannak, tehát nagyjából 20 000 Ft a különbség. Cserébe egyedi külsőt, fehér színt és különleges technológiát is kapunk, vagyis ha azt nézzük, akkor a Philips egészen barátian árazta be a terméket. Persze van olyan helyzet, hogy a legolcsóbbat választjuk, csak működjön, viszont ha belefér az a némi plusz, akkor egyszerűen minden a Philips terméke mellett szól.

Arról nem is beszélve, hogy az 55 000 Ft az a kategória beugrója, több közvetlen rivális is 60-70 000 Ft között mozog, vagyis az a 20 000-es különbség mindjárt csak 5000 Ft. Nekünk nagyon tetszett a Philips 275C5QHGSW, szívesen használnánk az irodában és otthon is. Nagyon reméljük, hogy a közeljövőben számos AmbiGlow-val szerelt monitort és televíziót dobnak piacra, alig várjuk, hogy a következő generációt is tesztelhessük.

Ad
Scroll to top