Kiemelt hír Teszt

Zalman K650WP: Remek alternatíva

A billentyűzetek piaca egy igencsak színes terület, hiszen a pár ezer forintos olcsóságok mellett 50 ezres csúcsmodellek közül is válogathatunk, a Zalman pedig mindkét végletben jelen van.Mai tesztalanyunk különleges, de ezt mégsem kell megfizetni, hiszen a Zalman K650WP már 9000 Ft környékén megvásárolható a hazai boltokban. Persze a baráti árért cserébe kompromisszumokat kell kötnünk, viszont olyan extrákat is kínál a billentyűzet, amit még a 4-5x ennyibe kerülő ellenfelei sem tudnak felmutatni. Ennyire azért ne szaladjunk előre, pontról-pontra nézzük meg, hogy mely területeken mit kínál a termék.

Külső

A külső kapcsán óriási különlegességekről nem számolhatunk be nektek, hiszen egy teljesen átlagos billentyűzetről van szó, mely fekete színben pompázok. Extrém vonalvezetést és a feketét kissé feldobó másik színt nem kapunk, de ez nem is baj, hiszen ez lehetővé teszi azt, hogy a gamer asztalok mellett például irodákban is helyt kapjon az újdonság. A kiosztást tekintve teljes értékű darabról van szó, tehát a numerikus rész helyet kapott a jobb oldalon, viszont extra gombokat se felül, se oldalt nem találunk. A billentyűzet masszív, nem recseg és nem ropog, viszont a kábelt nem harisnyázták be, amiért nagy kár, hiszen ez az apró dolog sokat tud rombolni az összképen.

maxresdefault

Belső

A belső terén már bőven van miről beszámolni nektek, hiszen a billentyűkupakok alatt nem egy átlagos membrános belső fogadott minket. Persze továbbra sem mechanikus megoldásról van szó, de a kialakítás jóval profibb, mint a hasonló árban lévő membrános társaié. A különleges belsőnek abban is szerepe van, hogy a billentyűzet vízálló, tehát nyugodtan leönthetjük, nem lesz baja a belső szerkezetnek. Ezt úgy érték el, hogy a fontos részeket elzárták a folyadék elől, melyet több ponton is elvezetővonalak terelnek el a meghatározó részektől. Ez egyfelől egy különleges extra, másfelől pedig egy nagyon hasznos tulajdonság, hiszen így gyerekjáték a billentyűzet takarítása. A vízállóságot egyébként nem csak úgy kell érteni, hogy néhány csepp víz nem árt neki, hanem úgy, hogy akár víz alá téve is pötyöghetünk vele.

Gamer?

A Zalman szerint egy gamer billentyűzetről van szó, mely szerintünk csak részben igaz. A 6KRO technológia megléte rendkívül örömteli, hiszen lehetővé teszi, hogy egyszerre 6 gombot is érzékeljen a billentyűzet, ami a legtöbb játék esetében már bőven elég kell hogy legyen. A háttérvilágítás hiánya szintén egy nagyon fájó pont. Nem azt mondjuk, hogy minden igényt kielégítő RGB LED kellene bele, de legalább egy fehér LED sor kerülhetett volna a gombok alá, hiszen a fele ennyiért kapható „gamer billentyűzetek” is fel tudják ezt mutatni. A másik oldalról megközelítve a LED hiánya vélhetően a vízállóság miatt jött létre, így viszont már értjük a dolgot és reméljük, hogy a következő generációnál sikerül ezt megoldaniuk a Zalman mérnökeinek.

Zalman-ZM-K650WP-1

Összegzés

9000 Ft-ért egy egészen korrekt membrános billentyűzetet kapunk, mely vízállóságával egy nagyon különleges extrát kínál, a 6KRO technológia pedig tényleg a gameresebb megoldások közé helyezi. Ezen kívül azonban semmi olyat nem tudnak felmutatni, amit egy néhány ezerrel olcsóbb rivális, így a vásárlás előtt mérlegelni kell. Vízállóságot és az ezzel járó extrát vagy fényt és teljesen átlagos alsókategóriás élményt akarunk. Sajnos a döntés rendkívül nehéz, főleg ha az ember pénz szűkében van, hiszen mondjuk kétszer ennyiért már komolyabb billentyűzet-egér párost rakhatunk össze. Ha lenne háttérvilágítás, akkor még mondjuk másfélszer ennyit is megérne a billentyűzet, így azonban örülünk, hogy a kezdeti 13 000 Ft körüli ár lement 9-re, 6-7000 Ft-ért pedig teljes mértékben ajánlott.

Ad
Scroll to top