Kiemelt hír Teszt

COOLER MASTER MASTERKEYS PRO L / S Bemutató

A Cooler Master már több termékével is feltűnt az oldalunkon, hiszen hazánkban is egy rendkívül népszerű márka, mely kezdetben főként PC-s hűtésekkel foglalkozott, majd pedig következtek a számítógépházak és a tápegységek, melyek piacán szintén élenjáró a cég. Sokak örömére az elmúlt néhány évben a játékosoknak szánt perifériák piacára is egyre nagyobb hangsúlyt fektettek, néhány év alatt pedig tulajdonképpen egybeforrt a nevük a minőségi mechanikus billentyűzetekkel.

Mai bemutatónkban a vállalat legújabb csúcsbillentyűzeteit vesszük elő melyeket Cooler Master MasterKeys Pro L / S néven találtok meg a hazai boltok polcain. Az újdonságok a vállalat jelenlegi uralkodói és csak nemrég váltak elérhetővé, így remekül példázzák, hogy hogyan épül fel egy komoly mechanikus billentyűzet 2016-ban. A névadásból már látszik, hogy ezúttal nem a CM Storm brand alatt valamilyen új családnévvel jelentkezve dobták piacra az új periférákat, hanem egységesíteni próbálnak a „Master” név alatt, mellyel a házak, tápok és hűtések piacán már találkozhattunk, hamarosan pedig még több periféria esetében bukkanhat majd fel ez a név. Ezzel semmi problémánk, hiszen az egységes kínálat a felhasználóknak is könnyebb kiigazodást kínál, illetve jól mutatja, hogy a minőség minden szegmensben fontos szerepet kap a vállalatnál.

cm_masterkeys_info

A fent látható kép tulajdonképpen mindent elárul a következő sorokban részletesebben is bemutatott két újdonságról és arról, hogy miért egy tesztbe kerültek. Erre a válasz igen egyszerű: két szinte azonos megoldásról beszélhetünk. A MasterKeys Pro L egy hagyományos, megszokott kiosztású modell, míg a MasterKeys Pro L egy kompaktabb TKL (numpadot mellőző) változat. Kevés gyártó készít két ilyen hasonló modellt és mindössze a méretben, kiosztásban tesz különbséget, a Cooler Master azonban felismerte a piaci igényeket, amit mi is megerősíthetünk. Néha bizony egy kompakt, minőségi mechanikus billentyűzet a lehető legjobb kiegészítő tud lenni az asztalon.

Külső

Részletesebb bemutatónkat rögtön egy fontos ponttal kezdenénk, a külsővel. A Cooler Master-től még nem igazán láttunk csicsás és túlgondolt billentyűzeteket. A vállalat mindig is a minimalista, egyszerű vonalvezetésű fekete billentyűzetek híve volt, ez pedig az új modellnél sem igazán változott. Lehet ennek örülni, vagy éppen bánkódni, az tény, hogy a fiatalok talán kicsit több kreativitást várnának el egy ilyen drága kiegészítőtől. Egyébként mindkét billentyűzet rendkívül letisztult külsővel rendelkezik, semmilyen extra gomb, hangerőszabályzó vagy csatlakozás nincs rajtuk. Az extra funkciók mindegyikét a billentyűkkel vezérelhetjük különféle kombinációkat használva, melyeket könnyű megszokni és a legtöbben egyébként sem használnak.

Az anyaghasználat rendkívül jó. Abszolút felsőkategóriás megoldásokról van szó, még akkor is ha nagyrészt egy nagy műanyaghalmaz van előttünk. A váz jó minőségű, rendkívül merev tartást biztosít, nem recseg és nem ropog. Érdekesség lehet, hogy a billentyűk alatt egy fehér fém lemezt találunk, ami a tartósság mellett azt a célt szolgálja, hogy a LED világítás még jobban kiemelkedjen. Ez egy apró kis trükk, amit már korább CM billentyűzeteknél is láthattunk, de alapjáraton akár világítás nélkül is jól is néz ki.

A billentyűzetek alján is tombol az egyszerűség, csak a kábelelvezetőkkel és a kipattintható talpakkal találkozhatunk itt, melyek stabilan tartják a billentyűzetet. Sok mindent nem tudunk már hozzátenni ehhez a részhez, a képek jól tükrözik, hogy milyen egyszerű termékről beszélhetünk.

mkp-9b

Belső

A belső egy mechanikus billentyűzetnél sokak számára egyenlő a kapcsoló gyártójával és színével. Azért fontos megemlíteni, hogy egy ARM Cortex M3 MCU dolgozik a házban, mely gyorsabb elődjeinél. A kapcsolókat a német Cherry szállítja, így több változatban is piacra kerülnek a termékek. A tesztpéldányok közül a teljes kiosztású Pro L nálunk Cherry MX Red kapcsolóval járt, míg a kisebbik modell Cherry MX Brown mechanikus kapcsolókat kapott. Ezek a piac legjobb kapcsolói, a Cherry továbbra is vezető márka, viszont nagyon sokan már házon belüli megoldásokat fejlesztenek, így érdekes lehet majd megnézni, hogy mihez kezd a Cooler Master 1-2 év múlva.

Idén végre ők is rászánták magukat az RGB LED technológia alkalmazására, vagyis a felhasználóknak tényleg tengernyi lehetőségük van. Színek, formák, effektek tárháza áll a rendelkezésünkre, melyet legegyszerűbben szoftveresen állíthatunk be. A kapcsolók háza szinte teljesen átlátszó, mely azért fontos, hiszen oda lettek beépítve a LED-ek, vagyis így még több fény szabadul ki. A Cooler Masterre mindig is jellemző volt a minőségi LED-ek használata, melyre jelen esetben sem lehet panaszunk. Mindkét modell kellően erős megvilágítással rendelkezik.

Szoftver és funkciók

A Cooler Mastert sokáig azért nem szerették a fiatalok, mert mellőzték a számítógépes szoftvereket, inkább annak a hívei voltak, hogy a felhasználó mindent néhány billentyű különféle kombinációjával érjen el.  Ez sokaknak kényelmetlennek tűnt, az pedig való igaz, hogy ki kellett tanulni, hogy mit-mivel-hogyan, de nem volt egy ördöngösség és a funkciók nagy részét senki sem használta. A MasterKeys családhoz már jár egy dedikált szoftver is, melyben mindent beállíthatunk. Szerencsére rendkívül egyszerű felépítésű szoftverről van szó, így mindenki könnyen beállíthatja a színt, effektet és egyéb dolgokat. Tényleg rengeteg lehetőségünk van, állíthatunk teljes effekteket vagy akár gombonként is megszabhatjuk a színeket, miközben több profilon tárolhatjuk az elkészített beállításokat. A legtöbben vélhetően az RGB skála több színét is ki akarják használni, mi is próbálgattunk sokféle beállítást és inkább annál maradtunk, hogy szivárványként tündököljenek a termékek.

 masterkeys-software

Használat

Sokakban felmerülhet a jogos kérdés: És magyar kiosztás van e? Sajnos egy sokak számára fájó ponthoz érkeztünk, hiszen nincsen magyar kiosztás. Hazánk igencsak kicsi piac és a legtöbb gyártó nem is készít magyar kiosztású drágább billentyűzetet, viszont azt a néhány gombot/betűt hamar meg lehet tanulni, tehát ez senkit se tartson vissza. Ami a valós használatot illeti, egy megbízható, pontos és minőségi párosról van szó. Az Ant-Ghosting és N-key Rollover technológiáknak hála minden leütésre figyel a billentyűzet, hibázni aligha lehet. Az 1000Hz-es válaszidő piacvezető, gamereknek és általános felhasználóknak is abszolút ajánlottak ezek a termékek.

Összegzés

A Cooler Master MasterKeys Pro L ára jelenleg valamivel 30 000 Ft fölött van, ami hiszitek vagy sem, rendkívül jó ár érte és talán a Black Friday alkalmával lesz valami akció is rá. A piaci belépőszint valahol 20 eFt környékén kezdődik és szinte használhatatlanok azok a termékek. A hasonló minőségű riválisok nagy része akár tízezrekkel is drágább lehet, de egyébként a piacra kerülésekor még a Pro L is közel volt a 40-50 ezer Ft-hoz így 30 000 Ft-ért tényleg nagyon jó vétel. Hosszú távra tervezhettek vele, a piac egyik legstrapabíróbb és legletisztultabb megoldásával van dolgunk.

A Cooler Master MasterKeys Pro S jelenleg még nem igazán szerezhető be itthon, de árában nem lesz sokkal olcsóbb. Ezért inkább praktikai szempontokat kell figyelembe venni a vásárlásnál. Összességében mi rendkívül meg voltunk elégedve a Cooler Master újdonságaival, abszolút az elithez tartoznak és alig várjuk, hogy a jövőben mivel újítanak. Őszintén megnéznénk, hogy milyen friss modellt készítenének a jövőben, ami mellőzi ezt a minimalista dizájnt, mert a tudásuk megvan hozzá és a piaci igény is.

Ad
Scroll to top