Kiemelt hír Teszt

Zalman X7 Számítógépház Teszt

Az óriási toronyházak manapság már nem olyan népszerűek mint néhány éve, hiszen az elmúlt pár év egyértelműen a mid-tower széria kiteljesedéséről szólt, ennek ellenére azonban a nagy hely továbbra is sokak számára vonzó lehet.

Valami ilyesmire gondolhatott a Zalman is, amikor megtervezték a Zalman X7-es csúcsházukat, ez azonban nem mostanság volt, hiszen a házat már 2016-ban is látni lehetett különféle kiállításokon, így igazán furcsa, hogy csak nemrég dobták piacra. A furcsaság mögött pedig inkább a vállalat bizonytalan és nem túl jó anyagi helyzete áll, hiszen az egykoron tündöklő és a piacot meghatározó gyártó mára már csak árnyéka önmagának. A K900M billentyűzettel azért megmutatták, hogy tudnak ők még minőségi terméket alkotni, az X7 pedig számunkra pont olyan volt, mint anno a K900M, de erről majd az összegzésben beszélünk még egy kicsit. Nézzük is tehát meg, hogy mivel van dolgunk.

Külső

A játékosoknak szánt és a legfelsőbb szegmenst jelző Z-Machine brand alá érkező Zalman Z-Machine X7 egy „full-tower” kategóriás számítógépház. Ennek megfelelően a kompaktság egyáltalán nem jellemző rá. A pontos méretei az alábbiak szerint alakultak: 612 x 230 x 587mm. Ez azt jelenti, hogy nem csak hosszú, hanem magas is, tehát építkezni nagyon jól lehet bele, már ha a belső elosztás engedi.

A szálcsiszolt alumíniumot edzett üveggel egészítették ki, mely 2016-ban még tényleg csak a csúcskategóriára volt jellemző, 2017-ben azonban már a középkategória bizonyos házaiban is megjelent, így a megjelenéskor ez már nem egy plusz dolog, hanem egy must have. Érdekesség lehet, hogy a ház mindkét oldalán edzett üveggel találkozhatunk, mely nagyon rendes dolog a Zalman részéről, de kissé fölösleges, hiszen a kábelmenedzsment nem olyan szuper, hogy mindkét oldalból látványosságot faragjunk, így inkább csak extra súlyt és extra költséget jelent ez a felhasználók számára.

A formáját tekintve egyébként alapvetően nem cicázták túl a dolgot, az előlap alsó és felső részének „bevágásával” azonban mégis sikerült megbontani az unalmas vonalakat. Valószínűleg ennek köszönhetjük, hogy az I/O panel a ház bal oldalára került, ami tökéletesen kézre áll akkor, ha nekünk jobb kéz felől helyezzük el a házat, ha a másik oldalán ülünk, akkor már nem lehetünk olyan boldogok. Maga az I/O panel egyébként szintén nem egy unalmas valami, hiszen a 4db USB csatlakozás és a szokásos mikrofon-fejhallgató csatlakozók mellé kapunk még ventilátorszabályzókat és LED vezérlést is. A gombok jó minőségűek, az elhelyezésük is remek, ezt jól megoldották a fejlesztők.

Belső

A belső a méretekből adódóan igencsak tágas, EATX méretű alaplapok is elférnek a házban, így akár komolyabb munkaállomást vagy egy alapfunkciós szervert is építhetünk bele. A kábeleket rejtő oldalon 2db SSD-nek is akad hely, amit már sok másik háznál is láthattunk és ez egy kimondottan hasznos megoldás. A tápegységet és az alsó részt eltakarja a LED világítással is rendelkező modul, mely szintén jól néz ki, de messze nem tökéletes.

Építeni könnyű bele, hatalmas extrákkal nem találkozhatunk, abszolút átlagosnak mondanánk a belsőt. Az extra VGA tartó elem nagyon hasznos, hiszen nem terheljük le így annyira a PCIe csatlakozást, nem fog elhajolni a kártya és az alaplap. A rendszer beépítése után mutatkozik meg egy újabb negatívum, a szabad helyek nagy mennyisége. Egyszerűen rengeteg hely marad még a ház első felében, ami azt sugallja, hogy egy normál rendszer számára fölösleges ekkora batár házat vennünk. Megnéztem volna egy hasonló Zalman házat mondjuk a Z9 Neo méretében, az szinte tökéletes kombinációja lenne a méretnek, a formának és az anyaghasználatnak.

Egyebek és Összegzés

Említettük a beépített LED világítást, mely a ház több pontján is megjelenik, hiszen a tápegységet borító rész mellett a ventilátoroknál is találkozhatunk vele. A borítólap LED fénye meglehetősen gyenge és ami ennél is bosszantóbb az az, hogy egyenletlen. Ez igencsak amatőr hiba a gyártó részéről, de persze kis moddinggal lehet rajta javítani, egyébkéntis főként az egyedi vízhűtés szerelmeseinek lehet jó választás egy ilyen tágas, üveges ház.

A világítást persze tovább lehet bővíteni, kicserélhetjük a ventilátorokat saját, RGB LED-es egységekre, adott még processzorhűtő és a RAM világítás lehetősége és az előlapról levehető panel mögött is akad még opció. Összességében tehát olyan érzésünk lehet, mintha egy prototípust teszteltünk volna, ami nem vet túl jó fényt a gyártóra, pláne ebben a nehéz helyzetben. Ami még ennél is rosszabb, az az árazás. A Zalman Z-Machine X7 ugyanis itthon 50 000 Ft környékén került piacra. Ennyiért ezernyi lehetőség tárul elénk a letisztult NZXT házaktól kezdve a Cooler Master egyre jobban kinéző megoldásain át az összes többi feltörekvő gyártó 1-1 jó ajánlatáig. Persze a Cooler Master Cosmos II 25th Anniversary Edition kétszer ennyibe kerül, de ott azért hajlított üveg, modernebb a belső és mégiscsak egy különleges kiadásról beszélünk.

Ez a ház 30 000-35 000 Ft környékén lehetne egy igazán jó vétel és itt kanyarodnánk vissza a K900M billentyűzethez. Az is nagyon magasan kezdett, egyszerűen nem ért annyit, ám mára már olykor 25 000 Ft-os áron is beszerezhető, amiért kiváló vétel az RGB világítás, a minőségi kapcsolók és a megbízható rendszer miatt. Valami ilyesmi várhat az X7-re is, 2018 második felében már egészen biztosan eléri a 40 000 Ft körüli árat, a kérdés már csak az, hogy a Zalman túl fogja e élni addig? Mi szurkolunk, hiszen ikonikus gyártóról van szó, akik itthon is ténykednek és egészen jó ajánlatokkal várják a hazai felhasználókat, de az X7 egyelőre csak kevesek számára lehet vonzó.

Értékelés:

Mi megelőlegezzük az árcsökkentést és azt, hogy olyanok veszik, akik szeretik a tágas belsőt és a sok lehetőséget. Így:

7.5/10

Ad
Scroll to top